torstai 2. maaliskuuta 2017

Agilitya tukeva harjoittelu

Agility on vaativa laji koiran fysiikalle. Hyvä peruskunto ei vielä riitä kovin pitkälle, on oltava nopeutta, voimaa, kropanhallintaa. Tarvittavat ominaisuudet toki kehittyvät siellä agilitykentällä, mutta niitä voi ja kannattaa harjoittaa myös muualla. Fysiikan lisäksi lajiosaamista voi rakentaa paremmaksi muualla kuin lajitreeneissä eikä mahdollisuutta kannata jättää käyttämättä. Monipuolisuus on aina hyvästä.

Agilityradalla koira tekee monta kiihdytystä, jarrutusta ja käännöstä. Juostessaan toisen koiran kanssa tai pallon perässä metsässä koira tekee paljon samoja liikkeitä kuin radalla. Monipuolisessa maastossa kovillakin nopeuksilla liikkuminen onkin erinomainen tapa rakentaa kuntoa kisaradoille. Kiihdytykset tasamaalla, hangessa, metsänpohjassa tai vaikka ylämäkeen kehittävät tehokkuutta voimantuottoon. Lajinomaisempaa treeniä voi tehdä vaikkapa siellä metsässä kierrättämällä koiraa puiden ympäri, samalla saa harjoiteltua teknisiä yksityiskohtia ja ohjauksen lukemista. Ei ohjaustekniikka- tai ratatreeniin aina esteitä tarvita!

Hyvä tasapaino, tietoisuus omasta kropasta ja sen hallinta on myös tärkeää. Tasapainotreeniin löytyy markkinoilta palloa ja tyynyä, mutta vähemmälläkin välineurheilulla pääsee halutessaan pitkälle. Kropanhallintaa kehittävien temppujen harjoittelu tarjoaa myös hyvää aivojumppaa koiralle. Takaosan hallintaa ja kropan kokoamista voi treenata helposti peruuttamalla, josta on hyötyä myös tottistreeneihin. Asennonvaihdot tokon kauko-ohjauksen tyyppisesti on myös hyvää perusjumppaa. Innokas temputtaja opettaa koiralleen näppärästi vaikka mitä jalkojen nostoja, etu- tai takaosan ympäri pyörimistä, ryömimistä, kierimistä,....


Aivoja ja kroppaa saa rassattua myös kävelyttämällä koiraa rauhallisella tahdilla hangessa, metsänpohjassa tms vaikeammassa maastossa tai mäkeä ylös ja alas. Kun ei pääse loikkimaan ja rymistelemään eteenpäin, vaan täytyy kävellä, koira joutuu eri tavalla keskittymään askeleisiinsa ja tasapainoon. Ylämäkeen kiipeäminen kehittää takaosan voimaa ja hallintaa, alamäkeen laskeutuminen taas etuosaa.

Teen jonkin verran lajiosaamista tukevaa "sileän" treeniä, eli agilityelementtejä ilman esteitä. Puiden tai muiden kelpoisten kohteiden kierrätys on yksi niistä, mutta muutakin tulee tehtyä. Tottispuolella tarpeellinen eteenmeno on hyödyllinen liike myös agilitykoiralle. Irtoamista ja täysiä juoksemista on kätevä harjoitella myös esteittä ja se on helppo toteuttaa. Palkka kentän päätyyn ja koira perään! Samalla saadaan rakennettua sitä nopeutta ja kiihtyvyyttä. Etupalkalle irtoamisen opetan mieluiten muutenkin ilman esteitä, irtoamisen perusteita ei tarvitse sotkea esteharjoitteluun ja ne esteet menee iisimmin, kun eteenmenokäsky ja tietoisuus odottavasta palkasta on vahvempana mielessä.

Palkkautumisen harjoittelu ja leikki on yksi osa tukevaa harjoittelua, vaikkakin toki enimmäkseen pentujen hommaa. Leikkitreeniin tosin ei ole yksikään koira liian vanha, hyvää leikkiä kannattaa ylläpitää ja vahvistaa! Tästä lisää juttua myöhemmin. :)

Kontaktit vaativat sellaista teknistä osaamista, jota joutuu hiomaan aikalailla ja usein sitä onkin kätevä tehdä myös ilman niitä kontaktiesteitä. 2on2off-treeniä saa tehtyä pitkälle opettamalla millä tahansa tasolla, kirjapinolla, laatikolla, että takaosan täytyy olla eri pinnalla kuin etuosan. Juoksaritreeniäkin voi jonkin verran tehdä ilman esteitä, riippuu toki valitusta tavasta työstää juoksukontakteja. Eteen irtoaminen ja täysiä suoraan juokseminen ovat joka tapauksessa hyödyllisiä asioita opettaa, mutta senkin treenin voi siirtää lankulle (ja myöhemmin puomille) tai koiralle voi lähteä opettamaan ajatusta tassujen osumisesta tietylle alueelle esimerkiksi boksin tai pyyhkeen avulla.

Loppujen lopuksi tekemiseen voi vaikuttaa aika paljonkin käymättä esteillä ollenkaan, taitoja ja kuntoa saa viriteltyä mainiosti silloinkin, kun hallille ei ehdi kovin usein. Vain mielikuvitus on rajana. Kunhan muistaa myös levätä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti