tiistai 23. tammikuuta 2018

Tarvitseeko koiraa pukea?

Kahdesta malinoisistani vanhempi, viisivuotias Sookie, alkoi syksyn mittaan vetää selkäänsä jumiin. Muuta järkevää syytä oireilulle ei löytynyt kuin se, että selkä reagoi kylmenneisiin ilmoihin. Aloin varustaa Sookieta hieman paremmin ulkoiluille ja jumittelu väheni. Poikansa Tapio taas touhusi tänäänkin menemään takitta ja huoletta vaikka pakkasta oli lähemmäs 15 astetta. Sookiella taas oli jo vähän reilummin toppaa päällä.

Emän ja pojan ero kylmänarkuudessa on selvä, mutta helposti selitettävissä. Tapio on perinyt pitkäkarvaiselta isältään hieman runsaamman turkin, jossa on vahva pohjavilla. Sookie taas on aina ollut selvästi kevytkarvaisempi ja pentujen jälkeisen sterilaation myötä karvanlaatu on heikentynyt.

Kylmässä autossa odotteluun tai koville pakkasille kannattaa olla takki varalla hyväkarvaisemmallekin koiralle


Milloin takki päälle?
Sterkkaamisen/kastraation lisäksi esimerkiksi tietyt lääkitykset saattavat vaikuttaa karvanlaatuun, samoin ruokinta. Mm. sinkin puute tai liian vähäinen proteiinin saanti voi näkyä karvassa. Heikosti kylmää eristävän karvan tilaa voi olla mahdollista parantaa muutenkin kuin iskemällä takki päälle, ja se kortti kannattaakin katsoa koiran hyvinvointia ajatellen ennen kuin lähtee vaateostoksille. Toki ruokintamuutokset näkyvät hitaasti, joten odotellessa voi joutua koiraa suojaamaan säältä.

Karvattomat ja pohjavillattomat koirat takuuvarmasti palelevat pakkasella eivätkä kestä sadetta tai viimaa. Ohutkarvaisella koiralla ei ole kummoista suojaa säätä vastaan, joten Suomen ilmastossa sitä on puettava. Onneksi markkinoilta löytyy nykypäivänä monenlaista vaihtoehtoa ja joka koiralle on mahdollista löytää tarkoituksenmukainen, istuva vaate.

Merkkejä huonosta kylmänsiedosta voi olla helpoimmin tunnistettavan tärinän, tassujen nostelun ja katkaravuksi vetäytymisen lisäksi korvien ja/tai tassujen kylmyys, koiran ihon tuntuminen viileältä karvan alla, lihasjumit, haluttomuus lenkkeillä tai muuten muuttunut käytös ulkoillessa. Aina palelu ei näy päälle päin, mutta voi vaikuttaa ikävällä tavalla kroppaan luoden siihen jännitystiloja. Kannattaa siis olla tarkkana tarkenemisen kanssa!

Harrastuskoiran takittaminen on monelle arkipäivää, mutta muistutuksena vielä: kylmässä autossa tai hallissa oman vuoron odottelu nakuna ei välttämättä tee kropalle hyvää. Alkuverryttelyllä notkistettu ja lämmitetty kroppa on hyvä pitää lämpimänä takin avulla, jotta revähdyksiltä ja muilta traumoilta vältytään. Parempi ratkaisu on pukea koiraa "kaiken varalta" kuin antaa sen kylmettyä. Jos koira on kuumissaan, sitten toki vähennetään vaatetta.

-15 astetta, kaikki tavallaan. 

Sookie jää odottelemaan kesää ja vapautusta pukemisesta, kyllä se sieltä tulee!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti